مقالات

هرآنچه باید درباره نحوه اجرای سقف یوبوت بدانید

اجرای سقف یوبوت همواره یکی از دغدغه­‌های کارفرمایان و مشتریان محترم بوده است. یکی از نکات مهم سقف یوبوت اجرای نسبتا تخصصی آن نسبت به سایر سیستم‌های دال دوطرفه است. به بیان دیگر، اجرای سقف یوبوت همواره نیازمند مهارت و تخصص اکیپ اجرایی مخصوصا در حین بتن ریزی است. در این مقاله سعی بر آن شده است تا هرآنچه برای اجرای سقف یوبوت مورد نیاز است ارائه شود و سوالات کارفرمایان و مشتریان پاسخ داده شود.

بلوک یوبوت جزء اصلی از سیستم سقف یوبوت است که به عنوان یک قالب ماندگار سقف محسوب می‌شود. در واقع بلوک یوبوت همانند گوی‌های پلاستیکی در سیستم سقف کوبیاکس و فوم پلی استایرن در سقف‌های تیرچه یونولیت، پس از بتن ریزی سقف، از بتن جدا نشده و داخل سقف می‌ماند. استفاده از بلوک یوبوت، باعث حذف بتن اضافه و در قسمت میانی ضخامت سقف شده و این علاوه بر حفظ منابع ملی به استحکام، سبک سازی و ایمنی بیشتر ساختمان در زمان وقوع زلزله کمک خواهد کرد. با توجه به شکل قالب، تمامی تیرچه­‌های پیش ساخته به همراه مشکلات نصب آن­ها در سقف حذف خواهد شد و به دلیل اجرای تیرچه درجا از نظر فنی بسیار بهتر و راحت تر اجرا می­شود. همچنین به دلیل استحکام قالب هنگام اجرای سقف، نیروهای اجرایی به راحتی می­توانند بر روی قالب تردد داشته باشند بدون آنکه نگران شکستن قالب یا در رفتن آن از محل باشند و این به امنیت جان کارگران کمک زیادی خواهد کرد.

جهت زیر سازی سقف یوبوت می­توان از وسایل معمول اجرای سقف مثل چوب چهار تراش، قوطی فلزی، لوله داربست و جک­‌های معمول سقف استفاده کرد. اجرای این سقف مشابه سقف دال تخت بتنی می‌باشد.

مراحل اجرای سقف یوبوت

1- زیرسازی سقف یوبوت

زیرسازی سقف‌های یوبوت دقیقا مشابه با سقف‌های دال بتنی است و می‌توان با لوازم معمولی که در کارگاه‌های ساختمانی وجود دارد از قبیل چوب و چهار تراش، قوطی فلزی، لوله داربست و لوازم مشابه دیگر برای زیرسازی آن استفاده نمود.

در زیرسازی سقف یوبوت دو نکته مهم وجود دارد. از جمله:

  • زیر سازی المان­های افقی (قوطی، لوله، چوب و …) در زیر سقف در دو جهت عمود بهم الزامی است. فاصله المان­های افقی در زیر کف کشی حداکثر 50 سانتیمتر پیشنهاد می‌شود. فاصله المان­های افقی عمود بر آن نیز به طور میانگین 80 تا 120 سانتیمتر می­بایست اجرا شود.
  • فاصله شمع­های عمودی در زیرسازی سقف یوبوت (جک، چوب، داربست، اسکافلد و …) در زیر سقف از یکدیگر می­بایست به طور میانگین 80 تا 120 سانتیمتر از یکدیگر اجرا شود.

2- کفی کشی سقف یوبوت

مرحله دوم اجرای سقف یوبوت، اجرای کفی کشی در کل سطح سقف است. برای اجرای کفی می‌توان از پلای وود، قالب فلزی، ورق فلزی، تخته و یا قالب‌های تخت پلاستیکی (قالب پلیمری) استفاده کرد. با توجه به مزایای ویژه قالب پلاستیکی، پیشنهاد می‌شود کفی کشی در سقف یوبوت با استفاده از این قالب انجام شود.

3- آرماتوربندی شبکه زیرین سقف یوبوت

پس از کفی کشی سقف، نوبت به آرماتوربندی شبکه زیرین سقف یوبوت است. آرماتور مورد استفاده در شبکه زیر، بسته به نقشه‌های سازه متفاوت است. ولی به طور معمول در اکثر ساختمان‌ها از آرماتور 10 یا 12 و یا 14 استفاده می‌شود. فاصله شبکه آرماتور در زیر بلوک‌های یوبوت، باتوجه به نقشه‌های محاسباتی تعیین می‌گردد. این فاصله با توجه به ابعاد یوبوت تولیدی در ایران که اکثر 52 در 52 سانتیمتر (50 در 50 سانتیمتر اسمی) است، در فواصل 20 و یا 30 سانتیمتر جایگذاری شده تا یک آرماتور بدین وسیله حتما در آکس تیرچه‌های ایجاد شده فی مابین بلوک‌های یوبوت قرار گیرد.

4- جایگذاری بلوک یوبوت

پس از آرماتوربندی شبکه زیرین سقف یوبوت، نوبت به جایگذاری بلوک‌های یوبوت بر روی سقف است. با توجه به سبکی بلوک‌های یوبوت، عملیات بلوک چینی براحتی قابل اجرا برروی شبکه آرماتور اجرا شده است و در محل خود ثابت می­شوند و امکان عبور و مرور کارگران به سادگی امکان پذیر است. چیدمان قالب­ها باید مطابق نقشه های اجرایی باشند که توسط محاسب سازه ارائه شده است و بسته به روش طراحی ممکن است برخی نواحی دال توپر بوده و نیازی به قرارگیری قالب نباشد.

  • یکی از نکات مهم در آرماتوربندی سقف­ یوبوت، ناحیه اطراف ستون و دیوار برشی است. در این ناحیه به علت وجود برش پانچ، از قراردادن بلوک یوبوت می­بایست خودداری شود و دال توپر اجرا شود. همچنین آرماتوربندی در این ناحیه نسبت به سایر قسمت­های سقف متفاوت خواهد بود.

5- آرماتوربندی شبکه فوقانی سقف یوبوت

پس از بلوک چینی یوبوت‌ها، آرماتوربندی شبکه فوقانی انجام می‌شود. آرماتور مورد استفاده در شبکه روی یوبوت، بسته به نقشه‌های سازه متفاوت است. ولی به طور معمول در اکثر ساختمان‌ها از آرماتور 10 یا 12 و یا 14 استفاده می‌شود. فاصله شبکه آرماتور در روی بلوک‌های یوبوت، باتوجه به نقشه‌های محاسباتی تعیین می‌گردد. این فاصله با توجه به ابعاد یوبوت تولیدی در ایران که اکثر 52 در 52 سانتیمتر (50 در 50 سانتیمتر اسمی) است، در فواصل 20 و یا 30 سانتیمتر جایگذاری شده تا یک آرماتور بدین وسیله حتما در آکس تیرچه‌های ایجاد شده فی مابین بلوک‌های یوبوت قرار گیرد.

6- بتن‌ریزی سقف یوبوت

بتن ریزی سقف یوبوت با رعایت ضوابط اجرایی بتن ریزی سقف انجام می­گیرد. شاید می‌توان گفت مهمترین مرحله اجرای سقف یوبوت، مرحله بتن ریزی آن است. باتوجه به سبک بودن بلوک‌های یوبوت در صورت اجرای یکپارچه بتن سقف، بلوک‌های به سمت بالا آمده به کل شبکه را همراه خود به بالا می‌کشد.

جهت رفع این مشکل می‌بایست، بتن ریزی سقف یوبوت در 2 مرحله انجام شود. در مرحله اول یک لایه بتن در نیمه ضخامت یوبوت ریخته شود و به خوبی ویبره شود. پس از خمیری شدن بتن، لایه دوم ریخته شود. نکته مهم در این جا زمانبندی اجرای مرحله دوم بتن‌ریزی است. در صورت اجرای زودتر از موعد، یوبوت‌ها بالا کشیده می‌شود و در صورت اجرای دیرتر از موعد، درز سرد در بتن ایجاد می‌شود. لذا دقت در زمان اجرای مرحله دوم بتن ریزی سقف یوبوت بسیار مهم است.

نکته بسیار مهم در اجرای سقف یوبوت، ویبره زدن آن است. درصورتی که ویبره سقف به درستی انجام نشود، زیر سقف کرمو شده و بسیار ظاهر نازیبایی پیدا می‌کند. رعایت ویبره زدن مناسب سقف است که در نتیجه نمای اکسپوز سقف به صورت زیبا و یکدست ایجاد شود. لذا پیشنهاد می‌شود برای انجام هرچه بهتر ویبره سقف، از یوبوت‌های حفره‌دار استفاده نمایید.

7- بازکردن زیر سقف یوبوت

پس از فرایند بتن ریزی بازکردن قالب ها از زیر سقف به سهولت انجام می­گردد و نمای زیر سقف به صورت اکسپوز نمایان خواهد گردید. در باز کردن قالب­های از زیر سقف یوبوت حتما می­بایست زمان لازم مطابق با مبحث نهم مقررات ملی ساختمان از بتن ریزی سقف گذشته باشد.

نوع قالب‌بندی / شرح
دمای مجاور سطح بتن (سلسیوس)
بیش از 24
16
8
0
دال یوبوت
قالب زیرین / شبانه روز
3
4
6
10
پایه اطمینان / شبانه روز
7
10
15
25
تیر
قالب زیرین / شبانه روز
7
10
15
25
پایه اطمینان / شبانه روز
10
14
21
36

یکی دیگر از نکات بسیار مهم در اجرای سقف یوبوت، استفاده از پایه‌های اطمینان در سقف‌های زیرین است. به طور کلی پیشنهاد می‌شود تا دو سقف پایین‌تر از سقف در حال اجرا، پایه‌های اطمینان مورد نیاز زده شود تا از بروز اتفاقات ناگوار و همچنین ایجاد خیز در سقف جلوگیری شود.

در پایان آنچه از مطالب بیان شده مشخص است، اجرای سقف یوبوت به دقت و مهارت کافی جهت اجرای هرچه بهتر و تمیزتر نیاز دارد. نکته مهم در رعایت نکات بعضا کوچک در اجرای آن است که در این مقاله به طور کامل و به صورت مصور ارائه شد.

برای کسب اطلاعات بیشتر و مشاوره در مورد اجرای سقف یوبوت با ما تماس بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *